BERGAMBACHT/SCHOONHOVEN • Een frivool Schoonhoven rekende zaterdag op sportpark De Hofkamp af met een tam Bergambacht. Na een snelle 1-0 achterstand zegevierden de zilverstadbewoners met 1-3. 

 

 

De laatste vijf jaar kon de Schoonhovense derdeklasser in oefen- en bekerduels maar niet winnen van het een klasse lagere spelende Bergambacht. Een opdracht om na twee afgebroken coronaseizoenen met dit ‘syndroom’ af te rekenen kregen de spelers van Raymond van de Kort niet mee. 

Speelblokken
“Ze mochten vanmiddag in speelblokken van een half uur lekker hun gang gaan,” vertelde de Schoonhoven-coach na afloop. “Iedereen kreeg zo een uur speeltijd. De manier van spelen heb ik al in mijn hoofd zitten. Vorig seizoen duurde het twee wedstrijden voordat de nieuwkomers in het elftal hun plek wisten. De twee duels erna klopte alles en wonnen we met grote cijfers.”

Van de Kort beschikt in de voorste linie over snelle spelers, die aanvallend het verschil kunnen maken: “Ik wil dat ze vanuit een uitgekiend positiespel kansen creëren. Individuele acties mogen mislukken. Winnen met 4-3 vind ik mooier dan met 1-0.”

Kans
Zijn collega Jerry de Groot, die als zware taak heeft Bergambacht te laten promoveren, heeft een zelfde speelwijze in gedachten. Hij wil dat zijn team gedegen opbouwt en vanaf het middenveld de drie rappe spitsen in stelling brengt.

“In oefenwedstrijden in het verleden tegen derdeklassers hielden we ons goed staande,” aldus De Groot. “Voor komend seizoen heb ik er een aantal jonge spelers van Jongens onder 19 bij gekregen. Zij krijgen de kans om zich in het elftal te spelen.”

Na een minuut konden de meeste voetballende gedachten al overboord. Bergambacht-aanvoerder Max Bakker, die de eerste Schoonhovense aanval onderbrak, ‘peerde’ de bal met een wilde trap naar voren. De Schoonhovense defensie, die nog niet bij de les was, kon de bal niet wegwerken. In alle hectiek die volgde schoot Twan Schmidt meteen raak. 

Schakels
Even wankelde Schoonhoven, maar al snel werd duidelijk wie de lakens uitdeelde. Spelmaker Amine Karroum heerste op het middenveld en lijkt een van de schakels, die de Schoonhovenaren naar een hoger niveau moet gaan tillen.

“Ik heb er zin in,” zegt de 24-jarige Karroum, die onlangs zijn universitaire studie Farmacie afrondde. “Ik heb korte tijd bij Spirit gespeeld en die ervaring was positief. Corona dwarsboomde echter mijn ambities. Ik besloot alles op mijn studie te zetten en terug te keren naar Schoonhoven. In het verleden heb ik genoeg aanbiedingen gehad om elders te gaan spelen. Van mijn vader moest ik school op de eerste plaats zetten. Ik ben blij dat ik naar hem geluisterd heb. Bij Schoonhoven kan ik nog genoeg mooie dingen doen. De nieuwe jongens, die tegelijkertijd met mij instroomden, wennen steeds beter aan elkaar. In elke linie hebben we uitblinkers. We gaan er na de vakantie een mooi seizoen van maken.”

Corona
De start van een hopelijk mooi voetbaljaar zonder corona was in Bergambacht. Arie Versluis bracht Schoonhoven verdiend langszij. De balvaste spits benutte een terecht gegeven strafschop, waarna Karroum op aangeven van Walter van Maurik raak kopte. Mohammed el Harracha drukte het klassenverschil nog verder uit.

De nederlaag gaf Max Bakker (26) genoeg stof om over na te denken. “De achterste linie mist door de inbreng van enkele jongeren nog ervaring,” zegt de aanvoerder verontschuldigend. “We gaven een beter Schoonhoven teveel ruimte.”

Struikelen
Bergambacht speelt de komende periode nog enkele oefenwedstrijden en wil in augustus de route uitstippelen die het naar de derde klasse moet brengen.

Bakker: “In de tien seizoenen die ik nu in het eerste speel, heb ik te vaak meegemaakt dat we struikelden over de laatste horde. Jerry de Groot weet ons elk jaar goed te motiveren. Het zal toch een keer gaan lukken om te promoveren?”

 

Bron: Regio - voetbal