Sta de ‘Locals’ deze Coronatijd bij in de winkels of koop anders jouw producten op internet via deze link en steun daarmee VV Bergambacht!

Niet lullen, maar poetsen. Met die mentaliteit gaat de JO15-2 dit jaar het veld in. En dat komt vooral door de instelling van het trainersduo: ras-Rotterdammer John Lussenburg en fanatiek Feyenoord-fan Henk de Kluijver.

 

John en Henk zijn beiden lang verbonden aan vv Bergambacht en trainen dit jaar voor het eerst samen een team. John (75) rijdt een paar keer per week naar Bergambacht om de prestaties van zijn keepende kleinzoon Tim te volgen en Henk (52), die in tegenstelling tot John de voetbalvereniging bijna zijn voortuin mag noemen, stond al regelmatig op het veld met zijn jongste zoon Keano. Beide trainers hebben dus een hoop ervaring. John: “Ik heb zelf in het eerste van HOV gespeeld en gaf tegelijkertijd al training aan de jeugd. Ik heb meerdere diploma's gehaald en heb jeugdteams getraind die op het hoogste niveau van Nederland speelden.” John was al een tijdje gestopt in Rotterdam, maar pakte het trainersvak weer op toen hij toch al meerdere keren per week bij vv Bergambacht was te vinden. “Ik ben begonnen met de keepers en ben nu voor het eerst echt trainer van een team.”

 

Ook Henk gaat al een tijdje mee als jeugdtrainer. Hij was net een jaar gestopt, maar stapte dit seizoen al snel weer in bij het team van zijn jongste zoon. “Zo'n tachtig procent van de lichting van Keano ken ik al goed. Dit jaar ben ik weer gevraagd om trainen te geven en ik heb even getwijfeld. Is het wel goed om zo lang dezelfde trainer voor een groep te hebben? Maar de jongens blijken het nog allemaal leuk te vinden. En dat is het belangrijkste! Voor het plezier van de jongens doe je het. En we hebben een half jaar niets gemogen, dan is het trainen geven nu weer extra leuk.”

 

De verdeling van het duo is duidelijk. Ze hebben allebei de mening dat een schip geen twee kapiteins moet hebben. Alles gaat in overleg, maar John is de hoofdtrainer. Henk bereidt de maandagtraining voor en op woensdag staat John voor de groep. Op maandag is John ook aanwezig. De jongens van de JO15-2 kunnen op beide trainingsavonden dezelfde mentaliteit verwachten. “Het enige wat ik echt van de jongens wil, is 100 procent inzet,” zegt Henk. “En die is er ook bij deze groep.”

 

John is dus een echte Rotterdammer en heeft als trainer een zeer directe benadering. Soms moeten jongens daar even aan wennen, maar het wordt gewaardeerd. “Ik ben zelf één van de jongens en als iets me niet zint, krijgen zij een Rotterdamse opmerking 'naar hun kanis.' Soms snappen ze dit niet, haha.” John geeft een voorbeeld: “Als keeperstrainer kreeg ik aan het einde van het seizoen een presentje. De jongens hadden een shirt voor me gemaakt met daarop een tekst: 'luisteren krotenkokers!'

 

De spelers van de JO15-2 kunnen zich goed vinden in de mentaliteit van beide trainers en stappen wekelijks met opgestroopte mouwen het veld op. “Er wordt steeds leuker met elkaar gevoetbald,” zegt John. “Alleen voorin maken we het nog veel te weinig af. Het lijkt weleens op Feyenoord. Maak sneller keuzes en speel eens wat directer!”

 

Volgens Henk zitten de twee trainers bijna altijd op één lijn als het over de aanpak van wedstrijden en de opstelling gaat. “Dit bleek meteen al aan het begin van dit jaar.” En net als alle spelers kunnen de kleinzoon van John en de zoon van Henk een directe aanpak verwachten. “Dat stemmen we samen heel goed af. John doet zijn zegje als het over Keano gaat en ik zeg de dingen die nodig zijn tegen Tim.”