Het is de vraag of Bergambacht de titelrace met IJsselmonde en CKC kan volhouden. In ieder geval betekende de onnodige 0-1 nederlaag tegen het geroutineerde Hillegersberg dat de achterstand met de twee koplopers groter is geworden.

"Het wordt een hels karwei om ze in te halen”, meende de teleurgestelde trainer Bert Potuyt na afloop. "Deze nederlaag is ook een mentale dreun voor de groep. Daarom moeten we zo snel mogelijk de knop omzetten en ons richten op de tweede periodetitel.”

Vierdeklasser Bergambacht wil graag naar de derde klasse om aansluiting te krijgen met de clubs uit de Krimpenerwaard. De blauw-zwarten zijn toe aan een hoger niveau en hunkeren naar spannende streekderby's. Qua veldspel en technische ontwikkeling zou Bergambacht best een stevige stap kunnen maken, maar op de een of andere manier verkrampt het team op cruciale momenten. Tegen Hillegersberg bleek een slaperige opening van de wedstrijd fataal. Max Bakker passte de bal pardoes in de benen van een Rotterdammer, die teamgenoot Thomas Wesselink bereikte. Zijn hobblige schot was goed voor de enige treffer in deze topper: 0-1. Dat gebeurde na welgeteld 38 seconden.

Op de been
Bakker nam dat zichzelf kwalijk, maar het gaat te ver om de centrale verdediger de schuld van de nederlaag te geven. Niemand zou gek hebben opgekeken op sportpark Hofkamp als er na negentig minuten een einduitslag van 4-1 op het scorebord zou hebben gestaan. Het aantal doelrijpe kansen was niet op één hand te tellen. Met name Pieter Meijer, Erik Kuiper en Twan Schmidt zullen zich nog wel eens achter hun oren krabben. Zelfs alleen voor Hillegersberg-doelman Sander Steenbergen slaagden zij er niet in de bal tussen de palen te krijgen. "We hadden in de rust al met 6-1 achter kunnen staan”, zei Hillegersberg-trainer Wals. "Het was aan onze invaller-doelman te danken, dat we op de been bleven.”

Hoofdrol
A-junior Steenbergen vertolkte een hoofdrol, ook al ging dat letterlijk met vallen en opstaan. Hij botste met zijn hoofd tegen Bergambacht-aanvaller Meijer en kreeg ook de schoen van Botter in zijn gezicht. Ondanks bloedneus, schrammen en enig oponthoud hield hij op formidabele wijze de nul.

Dat laatste had ook met het gebrek aan scorend vermogen te maken. Bergambacht prikte er dit seizoen reeds 51 in, maar had er beter een paar kunnen bewaren voor de topwedstrijden. Tegen Nieuwerkerk kwamen de mannen van Bert Potuijt laat op gang en zaterdagmiddag wist er geen enkele speler het net te vinden.

De achterstand op lijstaanvoerder IJsselmonde bedraagt nu 5 punten met zes wedstrijden te gaan. Eventuele deelname aan de nacompetitie is geen garantie voor succes. Slechts een van de acht gegadigden promoveert naar de derde klasse. Dat wordt straks een loterij.

Bron: regio-voetbal.nl