LEKKERKERK/BERGAMBACHT • Bergambacht versloeg zaterdag op neutraal terrein in Lekkerkerk in de finale van de nacompetitie het Rotterdamse Overmaas en promoveert na eerdere mislukte pogingen eindelijk naar de derde klasse.

Routinier Jan Smits, die zijn voetbalschoenen opbergt, was euforisch na de winst op een goed voetballend Overmaas. ,,We hebben de drie nacompetitiewedstrijden gespeeld als een hecht team,” vertelde Smits na afloop. ,,Nadat we afhaakten in de titelstrijd, hebben we een tijdje aangemodderd. Na een goed onderling gesprek waren we het er snel over eens, dat we ervoor moesten gaan. En dat je in elk nacompetitieduel snel op voorsprong komt, help natuurlijk wel.”

Tweede minuut
Twan Schmidt frommelde na een steekpass van Rody Bezemer de bal al in de tweede minuut langs de Rotterdamse doelman Tom Dijkman. Overmaas leek niet onder de indruk en zette het inzakkende Bergambacht onder druk. In de omschakeling waren de Bergambachtenaren echter levensgevaarlijk. Luuk Botter kopte na een half uur de bal na een strak genomen hoekschop van Bezemer tegen de touwen.

,,In de jeugd scoorden we vaak op deze manier en nog steeds mik ik alle ballen uit corners op Luuk, aldus Bezemer. "In de rust realiseerden we dat we er goed voorstonden, maar niet te vroeg moesten juichen. De nul houden was de opdracht van onze trainers.”

Mooi gebaar
De leiding was in handen van assistent-trainer Ron de Heer en Aram Kroos en Jordi Potuijt van het tweede elftal. Hoofdtrainer Jerry de Groot moest een aantal wedstrijden verstek laten gaan vanwege de gezondheidstoestand van zijn vader, die deze week helaas overleed.

,,Mijn vader was zeer betrokken,” memoreerde De Groot, die achter de dug-out had plaats genomen, na afloop. ,,De spelersgroep leefde intens mee en speelde ook voor mijn pa. Een mooi gebaar.”

Strafschop
In de tweede helft ging Overmaas nadrukkelijk op jacht naar de aansluitingstreffer. De kans daarop kregen ze ook, maar het zat de Rotterdammers niet mee. De ruimte die ontstond, benutte Bergambacht goed. Twan Schmidt sprintte na een uur spelen à la hordeloper Gregory Sedoc over uitgestoken benen heen en kwam (pas) in het zestienmetergebied ten val. Scheidsrechter Yoran Pekaar, die een goede wedstrijd floot, wees onberispelijk naar de stip. Aanvoerder Max Bakker velde het vonnis.

,,We bleven daarna gedisciplineerd spelen, want Overmaas gaf de strijd niet op,” aldus Bakker. ,,Tien minuten voor tijd kwamen ze nog terug tot 3-1, maar in de problemen zijn we niet meer gekomen. Eindelijk is die promotie er. Ik was erbij, toen we in de finales van de nacompetitie twee keer van Lekkerkerk verloren. Die herinnering gaat nu vervagen, hoop ik. Vanavond gaan we op ons complex een feestje vieren.”

Gastheer Lekkerkerk deed de voorpret. Een tweede ‘bierwagen’ met 2000 liter gerstenat was al voor aanvang van het duel nodig om de biertap te kunnen laten stromen. De teleurstelling van de eerdere mislukte pogingen om te promoveren werd in rap tempo weggespoeld.

 

Bron: Regio-Voetbal