Een gemotiveerd Bergambacht slaagde er zaterdag niet in het fysiek sterke Dilettant uit Krimpen aan de Lek te kloppen. De teller bleef bij deze streekderby steken op 2-2.

Middenmoter Bergambacht was erop gebrand om de 5-0 uitnederlaag weg te poetsen. Dilettant deed zijn best om de vierde plaats, die aan het einde van de rit recht geeft op deelname aan de nacompetitie, vast te houden. De thuisclub was de betere ploeg in de beginfase en kreeg kansen om op voorsprong te komen. Zo kopte Damy Straver de bal net over en kreeg Jelle Hordijk enkele schietkansen, die de Krimpense doelman Daan Heuvelman knap pareerde.

Tegen de verhouding in namen de gasten de leiding via een aanval uit het boekje. Roy Schep gaf een voorzet op maat aan Marnix van den Adel, die de bal teruglegde op zijn broer Jesper. De oudste van de twee broers liet Roy Pons kansloos met een schuiver in de verste hoek.

Bergambacht herstelde zich knap en kwam vlak voor rust via een uitstekende actie van Jelle Hordijk, die in schietpositie was gebracht door Straver, verdiend langszij. ,,Wat mijn elftal mankeerde voor rust, ik weet het niet,” merkte Dilettant-trainer Richard Mank schouderophalend op. ,,’t Vlammetje was er niet.”

Verdedigingsblok
In de tweede helft verving bij Dilettant de ijverige Donny Sol de aan zijn knie geblesseerde Lennart van der Linden. Bergambacht bracht aanvaller Etienne van den Heuvel binnen de lijnen voor Mustafa van Zoest. Van den Heuvel liet meteen van zich spreken. Hij veroverde de bal op links en vond met zijn voorzet het hoofd van Damy Straver, die raak kopte.

,,Nu waren alle linies goed bezet,” vertelde Anton van der Stelt na afloop. ,,Achterin vormden Max Bakker en Jesse den Hartog een stevig verdedigingsblok en mijn aanvalslinie was constant gevaarlijk.”

Gewiekst
Bij Dilettant zetten Jesper en Marnix van den Adel de lijnen uit. Jesper van den Adel is een spits, die incasseert, maar ook – op een gewiekste manier - uitdeelt. Na een overtreding op hem, die er erger uitzag, dan in werkelijkheid was, liep hij – na een blessurebehandeling - als een kievit richting Bergambachts zestienmetergebied om vervolgens de door zijn broer voorgezette bal tegen de touwen te koppen, 2-2. Kort daarna herhaalde hij dit ‘huzarenstukje’. Hij werkte aanvoerder Jordi Potuyt tegen de grond, die op zijn beurt revanche nam.

Deze overtreding ontging de warrig leidende scheidsrechter Molenaar uit Waddinxveen, die zeven keer geel trok (5 x Dilletant; 2 x Bergambacht), niet. Weer kwamen de Van den Adels met hun ‘ingestudeerde act’ in actie. De rake kopbal van Jesper van den Adel werd vanwege buitenspel niet gehonoreerd.

"Tja, ik ben een irritant mannetje in het veld," biechtte Jesper van den Adel glimlachend op.

Pieter van der Laan